úterý 3. června 2014

Domácí seitan, speciál .-)

       Zdravím Vás známí i neznámí, přicházím s dalším receptem, tentokrát jak připravit domácí seitan, jak já říkám speciál. Seitan je jedna z mých oblíbených vegan pochoutek. Ať už na plátky, nudličky, k omáčce, do guláše, na gril, do burgru na špíz nebo třeba jako kebab.. použít se dá téměř jakoliv, stačí jen fantazie nebo internet...
Po shlédnutí instruktážních videí na ytb mi to přišlo hodně složitý a náročný atd atd. Na poprvé se mi docela povedl, očekávání bylo horší.


Ingredience:
Mouka 
Voda
Sojová omáčka
Něco na vývar (zelenina, bujon, ...)


Základní poměr je 1 kg mouky / půl litru vody, z čehož získáme přibližně půl kila seitanu (fakt odhad).


Ve větší misce smícháme mouku s vodou. Uplácáme těsto a necháme alespoň hodinku odpočinout.
Potom dáme těsto do mísy a zalijeme vlažnou vodou. Teď přichází nejdůležitější fáze, hnětení těsta. Pořádně se musí propírat ve vodě, kterou je potřeba během procesu několikrát vyměnit. Z hmoty se nám byde vyplavovat bílá, škrobová voda. Někdo jí nechává stranou na později, prý na polévku, nevím, nemám vyzkoušeno.
   Těsto se bude postupně rozpadat ale je třeba ho pořádně udržet při sobě aby moc nerozbředlo. Hmota postupně ztratí asi polovinu svého původního objemu. Až je voda čistá a nic se už nevyplavuje máme hotovo. Tento syrový seitan má takovou slizko-mozkovou konzistenci.
   Já ho nechávám zase chvíli odpočinout, někdo zpracovává okamžitě. Připravím si vývar (to je asi na každém co má rád) buď z kořenové zeleniny, bujónu nebo jen se sojovou omáčkou. Vařím na mírném ohni tak 15-20 min. Seitam takjako ztuhne - změní svojí konzistenci, zkrátka se to pozná až je hotovo :-)

No a co se týče ¨finální úpravy¨ tak na netu je receptů nespočetně, nezbývá než popřát bon apetit .-)








Žádné komentáře:

Okomentovat